Izvor: Večernji list

Hrvatske tvrtke Jeltom i Majocommerce osmislile su i proizvode novi sustav obrane od poplava koji je, kako kažu, najučinkovitiji do sada

Umjesto uobičajenim boks-barijerama i zečjim nasipima koji se pune pijeskom ili zemljom, u Hrvatskoj Kostajnici ovih se dana od poplava brane velikim, crvenim plastičnim cijevima napunjenima vodom.

Riječ je o hrvatskom sustavu obrane od poplava nazvanom “Vodom protiv vode”, a koji su izumile hrvatske tvrtke Corus i Majocommerce koje i proizvode te cijevi. Pogodno za sve terene U Corusu objašnjavaju da je postavljanje njihova sustava 20 puta brže od gradnje zečjih nasipa, da su za montažu potrebna dva do tri čovjeka, a cijevi se mogu koristiti više puta te nisu potrebni kamioni s mnoštvom ljudi i vrećama s pijeskom. Pri tome ističu da se za obranu od poplave može koristiti voda koja prijeti, i to tako da se potopnim pumpama upumpava u sustav brana. Kao prednost svojeg sustava obrane od poplava među ostalim navode i da je pogodan za sve vrste terena i da ga je moguće postaviti na već poplavljenom terenu. Cijevi su duge između 10 i 20 m te promjera između od 30 do 120 cm. Pri postavljanju cijevi se razmotaju, preko spojnih elemenata spoje u nasip potrebne dužine, širine i visine te se preko potopne pumpe ili iz hidrantske mreže napune vodom i tako postanu brana vodi koja prijeti. Paralelno s instalacijom cijevi u dužinu, ako je potrebno dodatno ojačati nasip, cijevi se mogu spojiti i bočno. Ako vodostaj raste, visina nasipa može se podići postavljanjem dodatne cijevi po cijeloj dužini postavljenog nasipa.

U Majocommerceu ističu da su cijevi izrađene od posebnog dodatno plastificiranog materijala visoke prekidne čvrstoće, a vijek trajanja im je od 10 do 15 godina. Tomislav Petrić, vlasnik Corusa, kaže da je s poslovnim partnerom Franom Pokrajčićem, vlasnikom tvrtke Majocommerce, još 2014. počeo raditi na razvoju projekta Vodom protiv vode te da su 2016. počeli s proizvodnjom. Majocommerce se inače bavi proizvodnjom šatora, akumulacijskih sustava te cijevi za upumpavanje zraka, primjerice za gradnju brodova i tunela. Inspiracija za osmišljavanje novog sustava od poplava bile su im goleme štete koje nastaju zbog poplava i neefikasni sustavi koji se primjenjuju pri obrani od poplava. Petrić kaže da, prema izračunima Američke nacionalne udruge za obranu od poplava, šteta od poplave u visini 15 centimetara u stambenom objektu može iznositi i do 200 dolara po četvornom metru. Navodi da njihov sustav Vodom protiv vode, osim u Hrvatskoj Kostajnici, primjenjuju i u Požegi. Petrić kaže da je za nabavu njihova sustava moguće dobiti i nepovratna sredstva EU koja subvencioniraju kupnju sustava za obranu od prirodnih nepogoda. Medalja za inovaciju – Ovaj sto posto hrvatski izum i proizvod već izvozimo u Austriju, Njemačku i Poljsku. U Australiji su pokazali interes za njega, ali još o tome pregovaramo – ističe Petrić. Osim što je sustav obrane od poplava Vodom protiv vode efikasniji i brži od boks-barijera i zečjih nasipa, znatno je i jeftiniji od tih klasičnih sustava obrane od poplava jer se pri postavljanju i punjenju vodom plastičnih cijevi ne koriste kamioni i bageri te nije potreban velik broj ljudi. Prema nekim procjenama, trošak postavljanja pet kilometara nasipa od boks-barijera iznosi oko 10 milijuna kuna, a sustav Vodom protiv vode za tu dužinu nasipa stoji oko pet milijuna kuna, dakle dvostruko jeftinije. Pokrajčić i Petrić svoj su projekt zaštitili u Zavodu za intelektualno vlasništvo. Lani su na Sajmu inovacija u Ženevi za projekt Vodom protiv vode osvojili srebrnu medalju.